Do as we say

Verandering is de enige constante in het dynamische bedrijfsleven van vandaag

het succes van elke organisatorische transformatie hangt in hoge mate af van het engagement en de richting die door het (bestaande) management wordt geboden.

Zelf heb ik, in verschillende rollen -manager, product eigenaar en nu als management & change consultant- uit eerste hand de transformerende kracht gezien die effectief leiderschap heeft op organisatorische veranderingen. Met vallen en opstaan heb ik geleerd (en leer nog elke dag nieuwe dingen) welke cruciale rol leiderschap speelt bij het sturen van succesvolle verandering(en).

1. Het Uitzetten van de visie
Goede leiders hebben een heldere kijk op de toekomst en kunnen die visie op een overtuigende manier uitleggen. Tijdens verandering fungeert deze visie als een kompas, waarmee het team of de organisatie door onzekere tijden wordt geleid en iedereen een duidelijk doel geeft.

2. Voorbeeldgedrag tonen
Leiderschap gaat niet alleen over woorden; het gaat over daden. Leiders moeten de waarden en gedragingen belichamen die ze van hun teams verwachten. ‘Lead by example” zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen verwoorden.

3. Communicatie en transparantie
Transparante communicatie is een sleutelonderdeel van succesvol verandermanagement. Leiders zouden daar waar mogelijk open en frequent moeten communiceren, zorgen wegnemen, updates verstrekken en mijlpalen vieren. Dit bouwt vertrouwen op en helpt medewerkers de reden voor de veranderingen te begrijpen.

4. Empowerment
Verandering is een gezamenlijke inspanning. Het aanmoedigen van innovatie, het vragen om feedback en het erkennen van inspanningen van individuen bevordert een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid bij medewerkers.

5. Veerkracht in het gezicht van uitdagingen
Verandering brengt vaak uitdagingen en onzekerheden met zich mee. Leiders moeten veerkracht en aanpassingsvermogen tonen, waarbij ze laten zien dat tegenslagen geen struikelblokken zijn, maar kansen om te leren en te verbeteren.

6. Het Leveren van middelen en ondersteuning
Succesvolle verandering vereist meer dan alleen goede bedoelingen; het vereist de juiste middelen en ondersteuning. Leiders moeten ervoor zorgen dat teams de benodigde tools, training en ondersteuning hebben om de veranderingen effectief te doorlopen.

7. Succes(en) vieren
Het erkennen en vieren van successen, zowel klein als groot, is cruciaal Managers moeten de tijd nemen om individuen en teams te erkennen en te belonen voor hun bijdragen aan het veranderingsproces.

Tot slot is naar mijn mening een mensgerichte en empathisch leiderschapsstijl de crux van succesvol verandermanagement. Het is geen eenmalige gebeurtenis, maar een voortdurend proces. Leiderschap gaat niet alleen gaat over het bereiken van de bestemming; het gaat over het leiden van teams /organisaties door de reis van verandering. #Veranderingsmanagement #Leiderschap#Bedrijfstransformatie#Veranderadvies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.